9. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZİN HANGİ ALANI SEÇEBİLECEKLERİNE AİR BİLGİLER...
KENDİNİ TANIMAK ÖNEMLİ
Kendini tanımanın önemine yeniden dönersek, seçtiğiniz bölümde, bu alan dahilindeki mesleklere hazırlanacaksınız. Mesleklerin öğrenilmesine yönelik dersleri daha yoğunlukta alacaksınız. Örneğin, önemli bir doktor olmak istiyorsanız sözel alanda tıp fakültelerine gidebilecek dersleri yeterli ağırlıkta görmeyeceğinizden, bu size yardımcı olmayacaktır. Keza, iyi bir fizikçi olmak için sayısal derslerin ağırlıkta olduğu alanı tercih etmek yerinde olacaktır. Tarih bölümü okumak için sözel alan sizi daha iyi hazırlayabilecektir. Bir çevirmen olmak ya da iyi bir yabancı dil öğrenmek istiyorsanız, yabancı dil alanını seçmek mantıklı olacaktır.
Okulumuzda Gıda Teknolojileri Alanında Gıda Kontrol Dalında öğretim verilmektedir.
DALLAR
20_01:Gıda Kontrol Dalı
20_02:Süt İşleme Dalı
20_03:Sebze ve Meyve İşleme Dalı
20_04:Hububat İşleme Dalı
20_05:Zeytin İşleme Dalı
20_06:Çay Üretimi ve İşleme Dalı
ALANIN AMACI:
Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir nesil için insanların tükettiği gıdalar çok önemlidir. Dünya nüfusunun gittikçe artması sağlıklı ve bol gıdaya olan ihtiyacı da artmıştır. Teknolojik gelişmeler gıda sektöründe de kendini hissettirmektedir. Geleneksel üretim çekileri yerini bilimsel üretime bırakmaktadır. Bu alandaki teknolojik buluşlar, yeni gıda formülleri, ürün çeşitlerinin artması, tüketicinin damak zevkinin ve sosyal yaşantısının değişmesi, ambalajlamanın önem kazanması, gramajda çeşitlenme ihtiyacının doğması gibi faktörler gıda endüstrisinde ilkel yöntemlerin terk edilmesini zorunlu kılmaktadır.
Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması yüksek teknoloji, ambalajlama, uygun koruma, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır.
Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve, sebze, çay, yağ, et, balık, fermantasyon (mayalanma) ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.
Gıda Teknolojileri alanında gıda ile ilgili üretim süreçlerinin her aşamasında görev alabilecek teknik ara eleman yetiştirmek üzere gereken eğitim öğretimi vermek ve gıda teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Okulumuzda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında Erken Çocukluk Eğitimi ve Özel Eğitim dallarında öğretim verilmektedir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.
Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi Erken Çocukluk Eğitim Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezlerinde ve çocuk kulüplerinde çalışabilirler.
Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim ) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle alan hızla gelişmiş, bu da okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebi artırmıştır. Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.
Erken Çocuklukta Öğretmen Yardımcılığı Özel Eğitimde Öğretmen Yardımcılığı Bu alan altında ayrıca bakıcı annelik ve yardımcı elamanlık meslekleri de bulunmaktadır.
Okulumuzda Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Pastacılık ve Mutfak dallarında öğretim verilmektedir.
ALANIN TANIMI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Amacı: Grafik ve Fotoğraf alanı altında grafikerlik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Tanımı: Ürün veya konunun fotoğrafını çekme, çektiği fotoğrafları baskıya hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
5-MODA TASARIMI TEKNOLOJİLERİ ALANI
Okulumuzda Moda Tasarım Teknolojisi Alanı Alanı Kadın Giyim Modelistliği dalında öğretim verilmektedir.
Moda Tasarım teknolojisi alanı, dünyada gerek pamuk ve iplikle başlayan üretim sürecinde yaratılan katma değer, gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller üstlenen ülkelerin vazgeçemediği bir alandır.
Moda Tasarım teknolojisi alanı, özellikle yeni endüstrileşmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen ihracat nedeniyle büyümede gösterilen başarının ana kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmede kat ettikleri yol incelendiğinde bugün gelinen noktanın başlangıcında giyim üretim teknolojisi alanında elde edilmiş başarıların olduğu görülmektedir.
Moda Tasarım teknolojisi alanı, Türkiye'de küçük işletmelerle 1950'lerden beri faaliyet göstermektedir. Bu alanda, son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Kaydedilen bu gelişmeler gerek yurt içine, gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Günümüzde, tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdama geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi, istihdam amaçlı meslekî eğitimin önemini artırmıştır.
Moda Tasarım teknolojisi alanı emek yoğun karakteri nedeniyle, on binlerce iş yerinde yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz. Özellikle, Türk giyim üretim teknolojisi alanının rekabetçi olması için sektörün teknoloji düzeyinin ve eğitimli iş gücü sayısının artması gerekmektedir.
Moda Tasarım teknolojisi alanıalanında, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir.
Vasıflı iş gücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.
Moda Tasarım teknolojisi alanı altında yer alan kadın giyim modelistliği, erkek giyim modelistliği, çocuk giyim modelistliği, iç giyim modelistliği, hazır giyim model makineciliği, deri giyim, kadın terziliği, erkek terziliği, kesim ve konfeksiyon makineleri bakım onarım dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Moda Tasarım teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Sevgili Öğrenciler ; Okulumuzda bulunan bölümlerimizi size kısa kısa tanıtmaya çalıştım.Daha fazla bilgiye okulumuz web sayfasından ulaşabilirsiniz. Lütfen Alan Seçimlerinizi geleceğinizi düşünerek ve sevdiğiniz ,ben bu işi severek yaparım diyerek seçimlerinizi yapınız.
AYŞE AKPINAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
REHBERLİK SERVİSİ
Adres:
MAHKEME MAH. SAİP HOCA BUL. AYŞE AKPINAR MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI BLOK NO 22 BURHANİYE / BALIKESİR
Telefon
02664221075